Aire lliure a les escoles: La recerca del tresor! (Bilingüe)

Els nens i nenes necessiten aire lliure. El ritme de vida actual, el treball, l’escola, les activitats extraescolars, el repàs… A les famílies, en moltes ocasions, ens costa un gran esforç trobar moments per a sortir a jugar a l’exterior, a gaudir del sol, el moviment i l’aire pur, encara que que sigui una estona al parc. Però, clar, hem de buscar aquest espai, perquè els nens i nenes necessiten aquesta connexió per a desenvolupar-se de manera saludable. Ja passen moltes hores a l’escola, asseguts, a l’interior. Fins i tot alguns experts parlen ja de la Síndrome per Dèficit de Naturalesa.

Però… i si les educadores i educadors comencem per canviar això? És possible crear activitats a l’aire lliure a l’escola, sense descurar el currículum que ens ofega? És possible generar aprenentatge més enllà de les quatre parets de l’aula? 
Aquest és el nostre propòsit! @objetivoairelibre, @child_on_suitcase i @ungranprojecte ens hem unit per a oferir a mestres, educadores, professors i acompanyants de la infància en general propostes a l’aire lliure estructurades des de la mirada de l’escola. Oferirem una proposta diferent cada mes, amb la seva fitxa tècnica (en l’apartat del Club), i amb un interessant repte de cara al final de curs. T’apuntes?

Perquè també des de l’escola podem ajudar a facilitar moments d’aire lliure per als nens i nenes!
Comencem?

A la recerca del tresor!

Parlàvem en l’article anterior de les sessions d’Art a l’aire lliure. Però, clar, l’Art, o l’Educació Plàstica, és una àrea fàcil d’adaptar, amb continguts més oberts, que atreu més als nens i nenes. Amb altres àrees és un altre cantar.
Tendim a ensenyar als xiquets i xiquetes el món des d’imatges, lectures o explicacions. Els ensenyem el món, però sense el món! No obstant això, l’objectiu final de l’educació és, justament, preparar-los per al món real. Llavors, per què no aprendre directament d’ell?

Però, és possible treure a l’exterior altres àrees?

Doncs clar! Com a exemple, en l’article d’avui treballarem un contingut que sol estar emmarcat dins de les Ciències Socials, i que, a més, requereix sí o sí treball sobre paper: els plànols i mapes. 

Els plànols i els mapes són representacions de la realitat, del món real. Són abstraccions adultes, que als xiquets i xiquetes, generalment, els costa entendre. 

Però… i si el plànol l’han dibuixat ells? Segur que comprendran millor el procés de representació dels elements de l’entorn! I si el plànol ens ajuda a trobar un tresor amagat? Segur que l’interès per desxifrar-lo serà màxim! 

La proposta és la següent: Un grup de xiquets i xiquetes tenen una missió: amagar un tresor (al pati, en un jardí, al parc…), i realitzar un plànol de l’espai, esforçant-se perquè s’entengui bé, i en el qual marcaran la ubicació del tresor, perquè els altres companys i companyes puguin trobar-lo. La missió de la resta de nens i nenes és clar: interpretar el plànol i trobar el tresor. Després, canviarem els rols.

Què aconseguim? Que la motivació per entendre el procés de creació d’un plànol es multiplique. Que s’esforcen per entendre els elements que apareixen en el plànol. Que els xiquets i xiquetes es divertisquen molt aprenent. Que l’aprenentatge siga significatiu, lligat a la realitat, i al món. I, de pas, que respiren aire pur, que augmente el moviment, que els toque el sol…

Si el que veiem representat en mapes ens resulta pròxim, si l’interès per interpretar-los ens és propi (i no respon a l’objectiu de, simplement, realitzar bé un exercici), serà molt més senzill per als xiquets i xiquetes apropiar-se de tot aquest aprenentatge, i retindre’l en el temps. La neurociència ja ho ha demostrat: l’aprenentatge lligat a una emoció és molt més durador, i, si l’emoció en qüestió és positiva, molt més agradable!

Així que… t’atreveixes? Fes alguna prova i… explica’ns com ha anat! I recorda: en el Club d’Objectiu Aire Lliure pots trobar la fitxa tècnica de l’activitat, per a incloure-la en la teva programació escolar o en la teva documentació com a família homeschooler.

______________________________________________

Los niños y niñas necesitan aire libre. El ritmo de vida actual, el trabajo, la escuela, las actividades extraescolares, el repaso… A las familias, en muchas ocasiones, nos cuesta un gran esfuerzo encontrar momentos para salir a jugar al exterior, a disfrutar del sol, el movimiento y el aire puro, aunque que sea un rato en el parque. Pero, claro, debemos buscar este espacio, porque los niños y niñas necesitan esta conexión para desarrollarse de manera saludable. Ya pasan muchas horas en la escuela, sentados, en el interior. Incluso algunos expertos hablan ya del Síndrome por Déficit de Naturaleza.

Pero… ¿y si las educadoras y educadores empezamos por cambiar esto? Es posible crear actividades al aire libre en la escuela, sin descuidar el currículum que nos ahoga? Es posible generar aprendizaje más allá de las cuatro paredes del aula?

Ése es nuestro propósito! @objetivoairelibre, @child_on_suitcase y @ungranprojecte nos hemos unido para ofrecer a maestros, educadoras, profesores y acompañantes de la infancia en general propuestas al aire libre estructuradas desde la mirada de la escuela. Ofreceremos una propuesta distinta cada mes, con su ficha técnica (en el apartado del Club), y con un interesante reto de cara al final de curso. Te apuntas?

Porque también desde la escuela podemos ayudar a facilitar momentos de aire libre para los niños y niñas!
Empezamos?

En busca del tesoro!

Hablábamos en el artículo anterior de las sesiones de Arte al aire libre. Pero, claro, el Arte, o la Educación Plástica, es una área fácil de adaptar, con contenidos más abiertos, que atrae más a los niños y niñas. Con otras áreas es otro cantar.

Tendemos a enseñar a los niños y niñas el mundo desde imágenes, lecturas o explicaciones. Les enseñamos el mundo, pero sin el mundo! Sin embargo, el objetivo final de la educación es, justamente, preparar a los niños y niñas para el mundo real. Entonces, por qué no aprender directamente de él?

Pero, es posible sacar al exterior otras áreas?

Pues claro! Como ejemplo, en el artículo de hoy vamos a trabajar un contenido que suele estar enmarcado dentro de las Ciencias Sociales, y que, además, requiere sí o sí trabajo sobre papel: los planos y mapas.

Los planos y los mapas son representaciones de la realidad, del mundo real. Son abstracciones adultas, que a los niños y niñas, generalmente, les cuesta entender.

Pero… ¿y si el plano lo han dibujado ellos? ¡Seguro que comprenderán mejor el proceso de representación de los elementos del entorno! ¿Y si el plano nos ayuda a encontrar un tesoro escondido? ¡Seguro que el interés por descifrarlo será máximo!

La propuesta es la siguiente: Un grupo de niños y niñas tienen una misión: esconder un tesoro (en el patio, en un jardín, en el parque…), y realizar un plano del espacio, esforzándose por que se entienda bien, y en el que marcarán la ubicación del tesoro, para que los demás compañeros y compañeras puedan encontrarlo. La misión del resto de niños y niñas está claro: interpretar el plano y encontrar el tesoro. Después, cambiaremos los roles.

Qué conseguimos? Que la motivación por entender el proceso de creación de un plano se multiplique. Que se esfuercen por entender los elementos que aparecen en el plano. Que los niños y niñas se diviertan mucho aprendiendo. Que el aprendizaje sea significativo, ligado a la realidad y al mundo. Y, de paso, que respiren aire puro, que aumente el movimiento, que les dé el sol…

Si lo que vemos representado en mapas nos resulta cercano, si el interés por interpretarlo nos es propio (y no responde al objetivo de, simplemente, realizar bien un ejercicio), será mucho más sencillo para los niños y niñas apropiarse de todo ese aprendizaje, y retenerlo en el tiempo. La neurociencia ya lo ha demostrado: el aprendizaje ligado a una emoción es mucho más duradero, y, si la emoción en cuestión es positiva, mucho más agradable!

Así que… te atreves? Haz alguna prueba y… cuéntanos cómo ha ido! Y recuerda: en el Club de Objetivo Aire Libre puedes encontrar la ficha técnica de la actividad, para incluirla en tu programación escolar o en tu documentación como familia homeschooler.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s