Aire lliure a les escoles: l’Atelier d’art (Bilingüe)

Els nens i nenes necessiten aire lliure. El ritme de vida actual, el treball, l’escola, les activitats extraescolars, el repàs… A les famílies, en moltes ocasions, ens costa un gran esforç trobar moments per a sortir a jugar a l’exterior, a gaudir del sol, el moviment i l’aire pur, encara que que sigui una estona al parc. Però, clar, hem de buscar aquest espai, perquè els nens i nenes necessiten aquesta connexió per a desenvolupar-se de manera saludable. Ja passen moltes hores a l’escola, asseguts, a l’interior. Fins i tot alguns experts parlen ja de la Síndrome per Dèficit de Naturalesa.
Però… i si les educadores i educadors comencem per canviar això? És possible crear activitats a l’aire lliure a l’escola, sense descurar el currículum que ens ofega? És possible generar aprenentatge més enllà de les quatre parets de l’aula? 
Aquest és el nostre propòsit! En aquest nou projecte, @objetivoairelibre, @child_on_suitcase i @ungranprojecte ens hem unit per a ofereixes a mestres, educadores, professors i acompanyants de la infància en general proposades a l’aire lliure estructurades des de la mirada de l’escola. En el meu blog, i en la web d’Objectivo Aire Libre, trobareu una proposta diferent cada mes. I a més, si t’agraden les propostes, en l’apartat del Club d’Objectivo Aire Libre trobaràs les fitxes tècniques, imprimibles, per a incloure en la teva programació, amb continguts treballats, àrees vinculades a l’activitat, tipsmetodològics… Interessant, veritat?
Perquè també des de l’escola podem ajudar a facilitar moments d’aire lliure per als nens i nenes!
Però no volem reduir aquestes propostes a l’àmbit escolar. Sabem que existeixen moltes famílies home-schoolers que, a vegades, busquen una cosa diferent que oferir als seus fills i filles, però que, al mateix temps, cerca una mirada professional que doni manteniment a les seves propostes. També a ella va dirigit aquest projecte.
Així que, comencem?

L’Atelier d’Art a l’aire lliure.

Des de fa temps l’assignatura d’Art (o Plàstica, Artsand Crafts…) és una assignatura important a les escoles. Ja ningú discuteix els seus beneficis: afavoreix la creativitat, augmenta la motricitat fina i permet treballar conceptes (formes geomètriques, colors…) des d’una perspectiva més significativa. Fins i tot en moltes escoles aquesta assignatura l’exerceix un mestre especialista, i pot ser que tingui aula pròpia. 
En la pedagogia Reggio Emilia, per exemple, és un pilar fonamental de l’educació, dissenyant les sessions d’Art a desenvolupar en els nens i nenes els 100 llenguatges que el seu creador, Loris Malaguzzi, veia en la infància.
És, doncs, un recurs pedagògic de primer ordre, però podem augmentar més encara el seu potencial si traslladem el Atelier (o l’aula d’Art) a l’exterior.
Què ens proporcionarà això? Moltes coses! D’una banda, els nens i nenes podran moure’s més, en tenir més espai. El moviment dels nens i nenes i el soroll que es genera en parlar i comentar les seves creacions es dilueix quan estem a l’aire lliure, generant un ambient molt més calmat. Els nens estan molt més tranquils, i els adults que els acompanyen, també. Atenem, a més, molt més les seves necessitats, i la seva pròpia naturalesa, podent cadascú generar la quantitat de moviment que necessita, sense interferir en la concentració dels companys i companyes.

A més, treballar l’art a l’aire lliure ens ofereix moltes més possibilitats d’inspiració: petits animalons que ens visiten, elements naturals que podem utilitzar, els diferents colors que el cel ens ofereix cada dia…
Però, com el fem? L’ideal és preparar un carro amb tots els materials que anem a utilitzar en les nostres sessions, de manera que ens resulti fàcil treure tot a l’exterior, i tornar a guardar-lo quan acabi el dia. A l’hora de triar els materials a utilitzar hem de tenir en compte aquest aspecte: ha de resultar-nos còmode mantenir aquesta proposta en el temps. Han de ser materials que ens resultin fàcils de muntar i desmuntar, de treure i recollir… Si ens costa massa preparar la classe, aviat ens cansarem de fer-ho. I, no ens enganyem, el context escolar ens empeny a seguir a l’interior, a seguir “com sempre”. Hem de ser pràctics!

És molt interessant preparar més d’una proposta, perquè els nens i nenes puguin decidir què els ve de gust fer, i puguin canviar d’activitat si ho necessiten. Pintura, fang, materials de rebuig, peces soltes per a construir, guixos per a pintar en el sòl… Hi ha mil possibilitats!
Podeu començar per provar amb alguna sessió. Us asseguro que enganxa, perquè la creativitat flueix molt més i l’ambient resulta realment relaxat! Molts dels conflictes que solen aparèixer a l’aula, simplement, no apareixen, perquè els nens i nenes estan més a gust. I el teu, com a mestre o mestra, també.
Així que… t’atreveixes? Fes alguna prova i… explica’ns com ha anat!

Ah! I, si t’agrada la idea… Comparteix-la, visita la web de Objetivo Aire Libre, i no oblides subscriure’t al blog i seguir-nos a les xarxes per no perdre’t cap novetat!

______________________________________________

Aire libre en las escuelas: El Atelier de Arte.

Los niños y niñas necesitan aire libre. El ritmo de vida actual, el trabajo, la escuela, las actividades extraescolares, el repaso… A las familias, en muchas ocasiones, nos cuesta un gran esfuerzo encontrar momentos para salir a jugar al exterior, a disfrutar del sol, el movimiento y el aire puro, aunque que sea un rato en el parque. Pero, claro, debemos buscar este espacio, porque los niños y niñas necesitan esta conexión para desarrollarse de manera saludable. Ya pasan muchas horas en la escuela, sentados, en el interior. Incluso algunos expertos hablan ya del Síndrome por Déficit de Naturaleza.

Pero… y si las educadoras y educadores empezamos por cambiar esto? Es posible crear actividades al aire libre en la escuela, sin descuidar el currículum que nos ahoga? Es posible generar aprendizaje más allá de las cuatro paredes del aula? 

Ése es nuestro propósito! En este nuevo proyecto, @objetivoairelibre, @child_on_suitcase y @ungranprojecte nos hemos unido para ofreces a maestros, educadoras, profesores y acompañantes de la infancia en general propuestas al aire libre estructuradas desde la mirada de la escuela. En mi blog, y en la web de Objetivo Aire Libre, encontraréis una propuesta distinta cada mes. Y además, si te gustan las propuestas, en el apartado del Club de Objetivo Aire Libre encontrarás las fichas técnicas, imprimibles, para incluir en tu programación, con contenidos trabajados, áreas vinculadas a la actividad, tips metodológicos… Interesante, verdad?

Porque también desde la escuela podemos ayudar a facilitar momentos de aire libre para los niños y niñas!

Pero no queremos reducir estas propuestas al ámbito escolar. Sabemos que existen muchas familias home-schoolers que, en ocasiones, buscan algo distinto que ofrecer a sus hijos e hijas, pero que, al mismo tiempo, busca una mirada profesional que dé sustento a sus propuestas. También a ella va dirigido este proyecto.

Así que, empezamos?

El Atelier de Arte al aire libre.

Desde hace tiempo la asignatura de Arte (o Plástica, Arts and Crafts…) es una asignatura importante en las escuelas. Ya nadie discute sus beneficios: favorece la creatividad, aumenta la motricidad fina y permite trabajar conceptos (formas geométricas, colores…) desde una perspectiva más significativa. Incluso en muchas escuelas esta asignatura la ejerce un maestro especialista, y puede que tenga aula propia. 

En la pedagogía Reggio Emilia, por ejemplo, es un pilar fundamental de la educación, diseñando las sesiones de Arte a desarrollar en los niños y niñas los 100 lenguajes que su creador, Loris Malaguzzi, veía en la infancia.

Es, pues, un recurso pedagógico de primer orden, pero podemos aumentar más aún su potencial si trasladamos el Atelier (o el aula de Arte) al exterior.

Qué nos proporcionará esto? Muchas cosas! Por un lado, los niños y niñas podrán moverse más, al tener más espacio. El movimiento de los niños y niñas y el ruido que se genera al hablar y comentar sus creaciones se diluye cuando estamos al aire libre, generando un ambiente mucho más calmado. Los niños están mucho más tranquilos, y los adultos que les acompañan, también. Atendemos, además, mucho más sus necesidades, y su propia naturaleza, pudiendo cada cual generar la cantidad de movimiento que necesita, sin interferir en la concentración de los compañeros y compañeras.

Además, trabajar el arte al aire libre nos ofrece muchas más posibilidades de inspiración: pequeños animalitos que nos visitan, elementos naturales que podemos utilizar, los diferentes colores que el cielo nos ofrece cada dia…

Pero, cómo lo hacemos? Lo ideal es preparar un carro con todos los materiales que vayamos a utilizar en nuestras sesiones, de manera que nos resulte fácil sacar todo al exterior, y volver a guardarlo cuando acabe el dia. A la hora de escoger los materiales a utilizar debemos tener en cuenta este aspecto: debe resultarnos cómodo mantener esta propuesta en el tiempo. Deben ser materiales que nos resulten fáciles de montar y desmontar, de sacar y recoger… Si nos cuesta demasiado preparar la clase, pronto nos cansaremos de hacerlo. Y, no nos engañemos, el contexto escolar nos empuja a seguir en el interior, a seguir “como siempre”. Debemos ser prácticos!

Es muy interesante preparar más de una propuesta, para que los niños y niñas puedan escoger qué les apetece hacer, y puedan cambiar de actividad si lo necesitan. Pintura, barro, materiales de desecho, piezas sueltas para construir, tizas para pintar en el suelo… Hay mil posibilidades!

Podéis empezar por probar con alguna sesión. Os aseguro que engancha, porque la creatividad fluye mucho más y el ambiente resulta realmente relajado! Muchos de los conflictos que suelen aparecer en el aula, simplemente, no aparecen, porque los niños y niñas están más a gusto. Y tu, como maestro o maestra, también.

Así que… te atreves? Haz alguna prueba y… cuéntanos cómo ha ido!

Ah! Y, si te gusta la idea… Compártela, visita la web de Objetivo Aire Libre, y no olvidas subscribirte al blog y seguirnos en las redes por no perderte ninguna novedad!

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s