Cuidant la cohesió del grup en confinament. (bilingüe)

Treballo a un CAES, i en este confinament estic intentat dissenyar propostes que donen resposta a la totalitat del meu alumnat. No tot el meu alumnat disposa d’ordinador i impressora, ni totes les famílies disposen del mateix temps, coneixements o disponibilitat per a atendre als seus fills i filles. Tampoc totes les famílies demanden el mateix volum i tipus de treball: les perspectives respecte del que ha de ser l’educació dels xiquets i xiquetes tampoc és la mateixa. Cal equilibrar totes estes variables, tot oferint allò que crec que els xiquets i xiquetes necessiten i cuidant el seu benestar…

Pensant en tot açò, he proposat al meu alumnat una activitat especial: Una vegada a la setmana donarem una consigna per a gravar, des de casa, un vídeo (totes les famílies tenen mòbil), i el compartiran al grup de Telegram que hem creat per a tindre a totes les famílies connectades durant la quarantena. Amb esta activitat complim amb els següents objectius:

  • Practicaran la llengua oral, les dues llengües, ja que anirem alternant el valencià i el castellà per a fer les gravacions, i tant parlada com escoltada. Molts dels nostres xiquets i xiquetes no escoltaran durant el confinament ninguna de les dos, ja que la llengua de la família és distinta.
  • Els ajudarà a millorar la seua competència digital, i a perdre la por a parla en públic.
  • Els demanem que facen un guió previ, amb la qual cosa treballem també l’escriptura espontània, amb una activitat accessible per a tots i totes.
  • Aconseguim una activitat motivadora, contextualitzada i significativa, que permet, a més incloure altres continguts en les consignes d’allò a explicar cada setmana (un conte que han llegit, alguna petita investigació, exposar alguna cosa apresa…).
  • I, allò més important, mantenim la cohesió grupal, i evitem la sensació d’aïllament. Hi ha xiquets i xiquetes que estan en contacte amb altres, mitjançant qualsevol xarxa social, però hi ha d’altres que no sabran res d’alguns companys i companyes en tot el temps que puguem estar a casa, que no sembla que vaja a ser poc…

El resultat està sent molt emocionant! Cada xiquet i xiqueta s’està esforçant molt per mostrar-nos tot allò que fa, i allò que li agrada… Al grup, el mateix alumnat va comentant els vídeos dels companys i companyes, amb àudios, i estan aconseguint mantenir-se tots i totes en contacte. I a mi em fan saltar la llagrimeta dia sí dia també!

Per que ho entengueu millor, a continuació teniu el vídeo que van rebre els xiquets i xiquetes per a introduir l’activitat… Aniré actualitzant amb el vídeo que motivarà l’activitat cada setmana! Què en penseu? Com millorieu l’activitat? Heu proposat vosaltres alguna activitat semblant?

_______________________________________________

Cuidando la cohesión grupal en confinamiento.

Trabajo a un CAES, y este confinamiento estoy intentado diseñar propuestas que den respuesta a la totalidad de mi alumnado. No todo mi alumnado dispone de ordenador e impresora, ni todas las familias disponen del mismo tiempo, conocimientos o disponibilidad para atender a sus hijos e hijas. Tampoco todas las familias demandan el mismo volumen y tipo de trabajo: las perspectivas respecto de lo que tiene que ser la educación de los niños y niñas tampoco es la misma. Hay que equilibrar todas estas variables, ofreciendo aquello que creo que los niños y niñas necesitan y cuidando su bienestar…

Pensando en todo esto, he propuesto a mi alumnado una actividad especial: Una vez a la semana daremos una consigna para grabar, desde casa, un video (todas las familias tienen móvil), y lo compartirán en el grupo de Telegram que hemos creado para tener a todas las familias conectadas durante la cuarentena. Con esta actividad cumplimos con los siguientes objetivos:

  • Practicarán el lenguaje oral, las dos lenguas, puesto que iremos alternando el valenciano y el castellano para hacer las grabaciones, y tanto hablada como escuchada. Muchos de nuestros niños y niñas no escucharán durante el confinamiento ninguna de las dos, puesto que la lengua de la familia es distinta.
  • Les ayudará a mejorar su competencia digital, y a perder el miedo a hablar en público.
  • Les pedimos que hagan un guión previo, con lo cual trabajamos también la escritura espontánea, con una actividad accesible para todos y todas.
  • Conseguimos una actividad motivadora, contextualizada y significativa, que permite, además, incluir otros contenidos en las consignas de aquello a explicar cada semana (un cuento que han leído, alguna pequeña investigación, exponer algo aprendido…).
  • Y, lo más importante, mantenemos la cohesión grupal, y evitamos la sensación de aislamiento. Hay niños y niñas que están en contacto con otros, mediante cualquier red social, pero hay otros que no sabrán nada de algunos compañeros y compañeras en todo el tiempo que podamos estar en casa, que no parece que vaya a ser poco… Y, si són hijos únicos, la sensación de aislamiento aún es mayor…

El resultado está siendo muy emocionante! Cada niño y niña se está esforzando mucho para mostrarnos todo aquello que hace, y aquello que le gusta… En el grupo, el mismo alumnado va comentando los videos de los compañeros y compañeras, y están consiguiendo mantenerse todos y todas en contacto. Y a mí me hacen saltar la llagrimita día sí día también!

Para que lo entendáis mejor, tenéis arriba el video que recibieron los niños y niñas para introducir la actividad… Iré actualizando, con el video que motivará la actividad cada semana! Qué pensáis? Cómo mejoraríais la actividad? Habéis propuesto vosotras alguna actividad parecida?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s