Yvonne Laborda. Dar voz al niño. (Bilingüe)

El passat novembre vaig assistir, com cada any, a un congrés d’educació viva i activa que fan a Castelló (100% recomanable). El dia es fa molt llarg: són moltes hores, moltes ponències, i molta informació valuosa. L’última ponent era Yvonne Laborda. Estàvem ja molt cansades, i la veritat és que, fins a aquell moment, no havia sentit parlar d’ella. Però la sorpresa va ser majúscula. Yvonne fa vibrar a qui l’escolta des del minut 0. Ens va parlar de les necessitats dels xiquets i xiquetes, de com oferir-los el que necessiten, de com respectar el que cadascú és… Sembla fàcil, això del respecte, però no ho és. La veritat és que em vaig sentir molt identificada amb el seu sentir, i fascinada per com havia aconseguit que el seu sentir fora la seua forma de vida. 

Amb aquella fascinació, em vaig comprar a l’eixida del congrés el seu llibre: Dar voz al niño. Ja que la teníem a ella allí, li vaig demanar que me’l signara, i, a la dedicatòria, em va posar “deseo que te inspire mucho…”.

I vaja si ho ha fet! Dar voz al niño no és un llibre més. És una guia imprescindible per a totes aquelles persones que volem educar, a casa o a l’escola, de manera respectuosa. Per més que haguem investigat ja sobre el tema, el llibre d’Yvonne té moltes coses a aportar. Dóna una visió totalment diferent de les relacions entre les persones adultes i els infants, de les normes, del respecte… Dóna molts exemples de situacions quotidianes, d’errades freqüents. Explica l’origen de molts comportaments infantils que entenem com “normals”,  i ho explica des del sentit comú. Incita a la reflexió a cada paràgraf. A més, aporta molts consells pràctics, reformula moltes frases freqüents, i proposa eines reals per a millorar les relacions a casa (i, per extensió, a l’escola).

Amb cada paràgraf, he detectat una errada en la meua manera de relacionar-me. Amb cada paràgraf, he anat canviant un poc la meua manera d’estar amb el meu fill i la meua filla. Amb cada paràgraf, he pres una decisió respecte de com actuar a l’escola. Amb cada paràgraf, m’he conegut una mica més a mi mateixa. Fins i tot, amb cada paràgraf, ha canviat una mica la comunicació amb la meua parella.

No obstant, hi ha un pensament que m’ha estat rondant durant tota la lectura (és un llibre llarg, i dens), i és l’absoluta certesa que hauré de tornar a llegir-lo. La pròpia autora anticipa ja aquesta idea al començament del llibre, i és certa. En cada moment en el que ens puguem trobar en el nostre camí cap a la criança conscient (ampliant aquest concepte també a la meua tasca com a acompanyant a l’escola), Dar voz al niño té alguna cosa diferent a aportar. En este moment em quedo amb algunes idees que m’ajudaran a avançar des del punt on ara estic. Però després, estaré ja a un punt diferent, i el llibre em donarà llavors noves pistes per seguir avançant.

Per tant, es tracta d’un llibre que no pot faltar a la llibreria de qualsevol persona que estiga en situació d’acompanyar xiquets o xiquetes des de la posició que siga. Ha d’estar per poder-li fer tantes lectures com necessiteu, cada vegada que dubteu.

_______________

Yvonne Laborda. Dar voz al niño.

El pasado noviembre asistí, como cada año, a un congreso de educación viva y activa que hacen a Castellón (100% recomendable). El día se hace muy largo: son muchas horas, muchas ponencias, y mucha información valiosa. La última ponente era Yvonne Laborda. Estábamos ya muy cansadas, y bien es verdad que, hasta aquel momento, no había oído hablar de ella. Pero la sorpresa fue mayúscula. Yvonne hace vibrar a quién la escucha desde el minuto 0. Nos habló de las necesidades de los niños y niñas, de cómo ofrecerles lo que necesitan, de como respetar lo que cada cual es… Parece fácil, esto del respeto, pero no lo es. Bien es verdad que me sentí muy identificada con su sentir, y fascinada por cómo había conseguido que su sentir fuera su forma de vida. 

Con aquella fascinación, me compré a la salida del congreso su libro: Dar voz al niño. Puesto que la teníamos a ella allí, le pedí que me lo firmara, y, en la dedicatoria, me puso “deseo que te inspire mucho…”.
Y vaya si lo ha hecho! Dar voz al niño no es un libro más. Es una guía imprescindible para todas aquellas personas que queremos educar, en casa o en la escuela, de manera respetuosa. Por más que hayamos investigado ya sobre el tema, el libro de Yvonne tiene muchas cosas que aportar. Da una visión totalmente diferente de las relaciones entre las personas adultas y los niños, de las normas, del respeto… Da muchos ejemplos de situaciones cotidianas, de errores frecuentes. Explica el origen de muchos comportamientos infantiles que entendemos como “normales”, y lo explica desde el sentido común. Incita a la reflexión en cada párrafo. Además, aporta muchos consejos prácticos, reformula muchas frases frecuentes, y propone fórmulas reales para mejorar las relaciones en casa (y, por extensión, en la escuela).

Con cada párrafo, he detectado un error en mi manera de relacionarme. Con cada párrafo, he ido cambiando un poco mi manera de estar con mi hijo y mi hija. Con cada párrafo, he tomado una decisión respecto de como actuar en la escuela. Con cada párrafo, me he conocido algo más a mí misma. Incluso, con cada párrafo, ha cambiado un poco la comunicación con mi pareja.

No obstante, hay un pensamiento que me ha estado rondando durante toda la lectura (es un libro largo, y denso), y es la absoluta certeza que tendré que volver a leerlo. La propia autora anticipa ya esta idea a comienzos del libro, y es cierta. En cada momento en el que nos podamos encontrar en nuestro camino hacia la crianza consciente (ampliando este concepto también a mi tarea como acompañante en la escuela), Dar voz al niño tiene algo diferente que aportar. En este momento me quedo con algunas ideas que me ayudarán a avanzar desde el punto donde ahora estoy. Pero después, estaré ya a un punto diferente, y el libro me dará entonces nuevas pistas para seguir avanzando.

Por lo tanto, se trata de un libro que no puede faltar en la librería de cualquier persona que esté en situación de acompañar niños o niñas desde la posición que sea. Tiene que estar para poderle hacer tantas lecturas como necesitéis, cada vez que dudéis.

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s